Metabolismul poate fi accelerat prin dietă?
Cu toții am auzit de ananasul și alte alimente care ar putea intensifica „topirea grăsimii” și accelerează astfel metabolismul. Sunt însă aceste promisiuni prea frumoase să fie adevărate?
Ne place tot ce este exotic. Astfel, mituri precum „ananasul sau ardeiul iute accelerează metabolismul” au avut un real success în rândul persoanelor aflate în căutarea unor metode rapide de a pierde grăsimea și a scădea în greutate..
Pot alimente specifice precum ananasul, ardeiul iute, cafeina, ceaiul verde, să accelereze metabolismul?
Nu atât de mult încât să conteze:
- Potrivit mai multor studii, administrarea de compuși bioactivi din ardeiul iute, iar nu ardeiul în sine, a condus la accelerarea metabolismului cu maximum 50 kcalorii/zi. Impactul asupra consumului energetic al organismului este unul nesemnificativ clinic și nu poate fi atribuit exclusiv capsaicinoidelor. (1)
- În cazul ananasului, nu există dovezi că ar „topi” grăsimea sau că ar accelera metabolismul, în ciuda popularității lui în curele pentru slăbit. Și nici bromelaina, enzima „vedetă” din ananas nu crește rata oxidării grăsimilor așa cum promit articolele bombastice de pe internet.
În concluzie, un singur aliment sau compus din alimente nu poate fi cheia pierderii în greutate.
Metabolismul poate fi accelerat prin dietă dacă respectă următoarele principii:
- un aport caloric suficient și calitativ, adaptat nivelului de activitate fizică, vârstei și sexului persoanei în cauză,
- asigură un aport proteic și glucidic adecvat pentru menținerea masei slabe a organismului.
Deoarece << spoiler alert >> masa musculară scheletică este singura activă din punct de vedere metabolic și poate influența „arderile” organismului. Și mai ales un stil de viață activ, respectiv somnul suficient.
Tu mai crezi în povești cu zâne și acceleratori ai metabolismului?
Sursa:
(1) Whiting S, Derbyshire E, Tiwari BK. Capsaicinoids and capsinoids. A potential role for weight management? A systematic review of the evidence. Appetite. 2012;59(2):341-348. doi:10.1016/j.appet.2012.05.015
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”Diabetul este un „job” 24/7. Alte metafore descriu diabetul drept o călătorie cu un partener permanent, o relație pe viață. Dincolo de comparații și metafore care mai îndulcesc realitatea,...
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.
Fenomenul de suprasolicitare
Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…
andrei@clinicadenutritie.ro