Fructele îngrașă sau nu?
Fructele sunt vedetele controversate ale verii. Știm oare cum să le consumăm pentru a nu crește în greutate?
Deoarece fructele sunt cele mai bogate în fructoză, au fost pe nedrept considerate responsabile pentru kilogramele în plus. În special pentru grăsimea din abdomen. Dar lucrurile nu sunt chiar așa de simple:
1. Niciun aliment izolat nu produce creștere în greutate, ci excesul caloric. Consensul științific ne spune însă că este puțin probabil să apară exces de grăsime din cauza fructozei care se găsește în mod natural în alimentele neprocesate din dietă, consumate moderat și variat. Mai ales fructoza din fructele proaspete, integrale.
2. Studiile existente generalizează rezultatele obținute pe modele animale cu obezitate sau cele realizate pe oameni, dar care au primit intenționat doze excesive de fructoza tocmai cu scopul de a studia efectele ei în organism. Doar că nu trăim într-un laborator și noi mâncăm mai mult decât fructoză sau fructe.
În concluzie, „doza face otrava”. În cadrul unei alimentații echilibrate, adaptate necesarului caloric și gradului de activitate fizică, fuctoza care provine din fructe proaspete este utilizată eficient de către ficat pentru a produce energie.
Dacă depășim porțiile recomandate de fructe și se suplimentează cu alte surse procesate, în special sucurile din comerț sau fresh-urile de fructe, atunci excesul poate fi transformat în grăsime care se depune preponderent în ficat și în abdomen (grăsime viscerală).
E complicat, doar e știință! Dar cu măsură putem mânca azi fructe, fără a dăuna siluetei de mâine.
Sursa:
Misconceptions about fructose-containing sugars and their role in the obesity epidemic, https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/misconceptions-about-fructosecontaining-sugars-and-their-role-in-the-obesity-epidemic/76DA62E58915034AC70CE4F9B18019A2/core-reader
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”Diabetul este un „job” 24/7. Alte metafore descriu diabetul drept o călătorie cu un partener permanent, o relație pe viață. Dincolo de comparații și metafore care mai îndulcesc realitatea,...
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.
Fenomenul de suprasolicitare
Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…
andrei@clinicadenutritie.ro