Cartofii îngrașă sau nu?

Am crescut mâncând cartofi și acum, la maturitate, îi evităm pentru că, așa cum <<se știe>>, acest tubercul buclucaș îngrașă. Sau..

Cartofii au fost (și sunt) îndelung demonizați pentru efectele negative asupra greutății corporale. Ce-i drept, constant creșterea în greutate a fost atribuită unor alimente specifice. Pastele, orezul, fructele în general, toate au trecut prin filtrul persoanelor veșnic la dietă. Dar adevărul este undeva la mijloc.

În nutriție sunt multe nuanțe de gri și aproape totul se reduce la context:

Cum consumi un aliment? Cât de des? În ce cantitate? Cu ce îl asociezi? Cât dormi? Faci suficientă mișcare? Consumi alcool sau băuturi îndulcite cu zahăr? Câte mese ai într-o zi?

Având atât de multe necunoscute, este dificil să stabilești, negru pe alb, ce anume duce la excesul de greutate.

Creșterea în greutate este una progresivă, de-a lungul anilor, încât este imposibil să identificăm o cauză într-un singur aliment, ci mai probabil într-un tipar alimentar și stil de viață care întrunește mai mulți factori ce favorizează formarea depozitelor de grăsime.

De exemplu,

  • 100 g cartofi fierți au 86 kcalorii
  • 100 g cartofi copți au 93 kcalorii
  • 100 g cartofi prăjiți au 196 kcalorii, diferența provenind din uleiul absorbit
  • 100 g chips-uri de cartofi au 532 kcalorii, reprezentând o formă hiperprocesată de consum a cartofilor.

Rolul nostru, ca specialiști în nutriție, este să restabilim reputația alimentelor ce au avut de suferit ca urmare al cultului dietelor. În acest caz, cartofii.

  • Cartofii sunt foarte nutritivi și pot fi incluși în alimentație ca parte a unei diete sănătoase, copți sau fierți și în cantități rezonabile.
  • Ei reprezintă o sursă excelentă de mulți nutrienți, inclusiv potasiu, vitamina C și fibre.
  • Pentru că sunt foarte bogați în carbohidrați complecși, sunt mai sățioși și „țin de foame”, astfel nu veți fi tentați să mai ciugulim până la următoarea masă.

În concluzie, cartofii pot fi parte din soluție atunci când urmărim scăderea sau menținerea greutății. Contează CÂT, CUM și CÂND alegem să îi integrăm în alimentația noastră.

Atunci când ne regândim dieta, ar trebui să acționăm precum un creion, nu ca o radieră.

Ce putem adăuga (legume, leguminoase, fructe etc.), în loc să eliminăm alimente?

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.

citește mai mult
Fenomenul de suprasolicitare

Fenomenul de suprasolicitare

Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…

citește mai mult
Email

andrei@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter