Dietele detox. The good, the bad & the ugly

Detoxifierea sau dietele detox sunt soluții populare, cu un public din ce în ce mai numeros, care promit eliminarea toxinelor din organism, redobândirea sănătății și chiar pierderea în greutate. E frumos! Oare e și adevărat?

Pentru a stabili adevărul privind dietele detox, e important să ne răspundem la următoarele întrebări: 

  • Dietele detox sunt susținute științific?
  • Din perspectivă nutrițională, elimină aceste diete toxinele? Și, de fapt, care sunt aceste toxine?
  • Sunt utile dietele detox în procesul de scădere în greutate?
  • Dietele detox pot să ne pună sănătatea în pericol?  

Dovezi științifice care să susțină eficiența dietelor detox

Fiind un subiect fierbinte, acest tip de comportament alimentar – dieta tip detox – a primit atenție și din partea cercetătorilor. Studiile desfășurate nu au identificat investigații clinice riguroase ale eficienței dietelor detox în ceea ce privește efectele promise. Majoritatea studiilor medicale au identificat limitări și erori metodologice semnificative: un număr limitat de participanți, selectarea eronată a lotului de studiu, lipsa unei autorități de control, lipsa unor măsurători cantitative în rezultatele publicate.

Perspectiva nutrițională a dietelor detox

În ciuda popularității dietelor detox, termenul de „toxine” este deficitar definit. Dacă într-adevăr corpul uman ar acumula o mulțime de toxine, atunci ne-am simți foarte rău. Astfel, conceptul dietelor de detoxifiere este irațional și neștiințific. Dietele detox comerciale identifică rar sau deloc aceste „deșeuri” specifice pe care le eliminăm din organism.

Mai mult decât atât, corpul nostru este perfect capabil să realizeze procesele de detoxifiere. Acestea au loc prin intermediul unor mecanisme sofisticate de eliminare a toxinelor, perfecționate de-a lungul evoluției umane, la nivel renal, hepatic, gastrointestinal, pulmonar, cutanat (prin piele). 

Industria „detox-ului” își bazează demersul pe factori precum substanțele chimice poluante, substanțele sintetice, metalele grele, aditivii din alimente și împart dihotomic ceea ce consumăm direct sau indirect (prin expunerea la un anumit mediu) în două categorii: „bune” și `rele”. În realitatea științifică, „doza este cea care face otrava”.

Utilitatea dietelor detox în procesul de slăbire

În absența dovezilor clinice privind eficiența unor astfel de diete detox în procesul de slăbire, putem extrapola datele deja existente despre alte diete asemănătoare.

Deoarece dietele detox includ o multitudine de artificii alimentare sau comportamentale (postul negru, consumul exclusiv de fructe și legume, integrale sau sub formă de sucuri, eliminarea glutenului, a lactatelor, a alcoolului), per total se poate realiza o restricție calorică majoră sau excesivă care poate facilita pierderea kilogramelor în plus. Această scădere în greutate este considerată o agresiune asupra organismului și nu este sustenabilă pe termen lung. Ceea ce duce la recâștigul ponderal și consecințe dramatice asupra metabolismului. 

Ca să fim mai specifici:

  • Înfometarea prin deficitul abuziv de calorii poate determina amețeală, greață, iritabilitate, stare generală proastă. 
  • Eliminarea surselor de proteină creează deficitul de proteină, care vine cu deteriorarea masei musculare și pierderea ei și poate compromite sistemul imunitar.
  • Fructele și legumele au virtuți foarte cunoscute în dietele de detox. Nu și reale, însă extrem de populare. Desigur, fructele și legumele sunt parte importantă a unei diete echilibrate și ar trebui să mâncăm cu toții aproximativ cinci porții pe zi, ca mese, gustări sau deserturi. Ele furnizează vitamine, minerale, antioxidanți și fibre dietetice, dar nu asigură tot necesarul de nutrienți. 

Siguranța unui program de detoxifiere

Dietele detox sunt populare pentru promisiunile atât de frumoase, pentru că sunt pe termen scurt și efectele promise imediate. Dar se vorbește foarte puține despre riscurile asupra sănătății, în special în absența dovezilor științifice privind eficiența și siguranța lor.

Restricția alimentară severă din postul negru prelungit, consumul disociat de alimente, consumul excesiv de sucuri de fructe și legume etc. pot conduce la deficit proteic și vitaminic, dezechilibre electrolitice, acidoză lactivă și chiar deces în cazuri grave.

Persoanele care țin diete în mod cronic sunt la risc de supradozare cu suplimente alimentare plasate pe piață pentru detox, cu laxative, diuretice și chiar cu apă.

Lipsa reglementărilor din industria dietelor detox este un alt motiv de îngrijorare privind siguranța pentru sănătate. În unele cazuri, ingredientele produselor marketate pentru detox pot conține alte componente în loc de/pe lângă cele menționate pe ambalaj, ceea ce poate produce evenimente fatale.

În concluzie, dietele detox „detoxifică” doar veniturile

Acest tip de diete implică schimbarea, pentru o perioadă limitată, a comportamentului de achiziție a alimentelor, iar uneori un program de detox este foarte costisitor. Ce determină adepții să facă acest efort financiar este faptul că sunt seduși de promisiunea de purificare și viață îndelungată, idealuri profund înrădăcinate în psihicul omului.

Comunitatea medicală are însă dovezi solide privind opusul detox-ului. Optimizarea alimentației și dobândirea unor comportamente echilibrate ale stilului de viață, sigure și durabile au efecte benefice asupra stării de sănătate, efecte pe care nu le garantează „scurtăturile” și promisiunile deșarte ale dietelor detox comerciale.

1. Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015;28(6):675-686. doi:10.1111/jhn.12286

2. Cline JC. Nutritional aspects of detoxification in clinical practice. Altern Ther Health Med. 2015;21(3):54-62.

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.

citește mai mult
Fenomenul de suprasolicitare

Fenomenul de suprasolicitare

Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…

citește mai mult
Email

andrei@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter