Ia-ți sănătatea de la fermă, nu de la farmacie.
Nu e ceva ce auzi des de la un medic, însă e un principiu în care noi credem. Ceea ce alegem să mâncăm are efecte profunde asupra stării de sănătate.
În timp ce unele obiceiuri alimentare pot declanșa afecțiuni cronice, altele pot preveni, ameliora sau chiar trata boli. Diabetul zaharat de tip 2, de exemplu, este o boală cronică, dar sunt dovezi ca poate intra in remisie prin optimizarea stilului de viață (dietă și efort fizic), în anumite cazuri (nu încercați acasă fără aviz medical).
Dietele nesănătoase, bogate în băuturi zaharoase, mâncarea de tip fastfood, excesul în general și lipsa varietății alimentare sunt factori ce contribuie la apariția unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și chiar unele tulburări din sfera sănătății mintale.
Aceste alimente procesate ne afectează prin mecanisme multiple dăunând bacteriilor intestinale și promovând rezistența la insulină, inflamația cronică și expunerea la riscul general de îmbolnăvire.
Pe de cealaltă parte, cercetările indică faptul că dietele abundente în alimente vegetale, carne slabă și un mod corect de pregătire a meselor contribuie la consolidarea sănătății. De exemplu, dieta mediteraneană, care este bogată în grăsimi sănătoase, cereale integrale și legume, este legată de un risc redus de boli de inimă, afecțiuni neurodegenerative( de exemplu dementa), diabet, anumite tipuri de cancer și obezitate.
Mesajul nostru
Ce-ai zice dacă ai schimba câte ceva în comportamentul alimentar și ți-ai prelungi viața alături de cei dragi, într-o stare de sănătate optimă?
Eatsmart! Stay healthy!
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”Diabetul este un „job” 24/7. Alte metafore descriu diabetul drept o călătorie cu un partener permanent, o relație pe viață. Dincolo de comparații și metafore care mai îndulcesc realitatea,...
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.
Fenomenul de suprasolicitare
Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…
andrei@clinicadenutritie.ro