Cum să mănânci sănătos atunci când ții post – soluții simple direct de la medicul nutriționist
Postul înseamnă simplitate, mindfulness, inclusiv în farfurie. Vă împărtășim câteva soluții pentru a mânca sănătos în perioada postului, oferite de
Dr. Delia Reurean-Pintilei, medic primar Diabet, nutriție și boli metabolice.
În post nu consumăm alimente de origine animală. Dar cu ce le înlocuim, pentru că vrem ca mâncarea să aibă gust și să ne sature?
Vă împărtășesc câteva soluții:
În primul rând ai grijă ca la fiecare masă să aduci o sursă de proteine. Alege cât mai simplu – pâine integrală, fulgi de ovăz, paste integrale, orez integral și năut, linte, fasole boabe, mazăre. Astfel incluzi proteine vegetale de calitate, care sunt formate din aminoacizi esențiali în cantități suficiente. Aminoacizii esențiali (sună complicat) sunt cărămizi care susțin imunitatea, puterea musculară și multe altele pentru buna funcționare a organismului.
În continuare, tot surse de proteine sunt și nucile, migdalele, caju, semințele de dovleac, floarea soarelui etc. Ai grijă să fie crude, pentru a aduce în organism grăsimi sănătoase. Mai mult decât atât, acestea au în plus și fibre care favorizează apariția sațietății – te vei sătura mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp.
Nutriționiștii din echipa Clinicii de Nutriție țin cont mereu și de particularitățile religioase, culturale, economice ale persoanei. Știm foarte bine faptul că postul religios, fie ortodox sau catolic, este un moment important pentru noi toți atât din punct de vedere moral, dar și alimentar.
Ținut corect, postul aduce multe beneficii pentru organism prin abundența de nutrienți din plante și disciplina alimentară pe care o propune.
Fiecare masă trebuie să fie îndestulătoare. De obicei în farfurie era și carne, prelungea timpul de digestie și nu erai tentat să pui mai mulți cartofi și să mănânci mai mult. În post, lângă cartofi pregătește și legume, fie proaspete, fie gătite. De exemplu: cartofi copți la cuptor și salată de roșii (nu prea au gust acum, așa că pune pătrunjel, un strop de ulei de măsline, un praf de sare aromatizată cu fulgi de usturoi); poți alege legume gătite – păstai înăbușite și împrietenite cu usturoi alături de felii de cartofi la cuptor cu ulei de măsline și condimente. Uite și un alt exemplu, salată de crudități – țelină, morcov, măr și nuci și cea mai bună brânză tofu pe care o găsești.
Secretul este să te saturi cu cât mai puține calorii la fiecare masă.
Am scris mai sus un strop de ulei. E de avut grijă aici, 1 lingură de ulei aduce calorii în plus și multe linguri vor contribui la creșterea în greutate.
Când e dezlegare la pește, profită, avem idei de meniuri foarte variate. Proteinele din pește sunt de calitate, grăsimea este una sănătoasă și sprijină imunitatea, e frig și avem nevoie. O idee: fierbe niște paste integrale respectând minutele de pe cutie, pune într-o tigaie ulei de masline, puțin usturoi, fructele de mare și puțin vin alb; pune părtrunjel sau coriandru deasupra și pastele. Ai o porție completă de nutrienți!
S-a întâmplat să îți fie foame mai repede după un mic dejun sau un prânz de post?
Gustările sunt binevenite: măr crud sau copt cu nuci, felii de mandarină alături de cateva migdale, felii de ardei și 1-2 linguri de hummus plus 2 biscuți sărați.
Așa-i că sună promițător?
Cred că până acum sigur ți-a crescut pofta de mâncare… este însă important să fii atent la cantitate și la cât de des iei gustările, pentru a satisface senzația de foame și a rămâne în grafic cu greutatea.
Îți propun și un model de alimentație sănătoasă și gustoasă în post realizat de dieteticienii Clinicii de Nutriție.
De încercat și savurat!
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”Diabetul este un „job” 24/7. Alte metafore descriu diabetul drept o călătorie cu un partener permanent, o relație pe viață. Dincolo de comparații și metafore care mai îndulcesc realitatea,...
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.
Fenomenul de suprasolicitare
Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…
andrei@clinicadenutritie.ro