Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”
Diabetul este un „job” 24/7. Alte metafore descriu diabetul drept o călătorie cu un partener permanent, o relație pe viață. Dincolo de comparații și metafore care mai îndulcesc realitatea, este foarte important unghiul din care privim lucrurile. Astfel, în loc de o luptă împotriva diabetului, vrem să reformulăm, într-o manieră optimistă, această călătorie pentru pacienții noștri.
CE ÎNSEAMNĂ REMISIA DIABETULUI?
Studiile din ultimii ani ne aduc în prim plan conceptul de remisia diabetului prin intervenții medicale nutriționale intensive. Cu alte cuvinte, remisia diabetului înseamnă revenirea la valori „normale” ale glicemiei, fără să fie nevoie de medicație hipoglicemiantă, ci doar prin schimbarea modului în care pacientul mănâncă, de la ingrediente, cantități, frecvență și până la modul în care își prepară mâncarea.
Acest lucru nu înseamnă vindecarea diabetului zaharat, ci gestionarea mai eficientă. Intervenția medicală nutrițională poate fi privită ca o a doua șansă de avea grijă de corpul tău și a ține sub control afecțiunea, fără a te simți presat de complicațiile dificile ale diabetului zaharat tip 2.
Principalele cauze ale apariției diabetului zaharat tip 2 sunt excesul de țesut adipos și rezistența la insulină (corpul nu mai utilizează eficient hormonul insulină pentru a transporta în celulă glucoza din sânge).
Deși nu se știe care apare prima, este tot mai clar faptul că cele două pot avea un punct comun de plecare și anume consumul excesiv de calorii din alimente, care va fi depozitat în organism sub formă de țesut gras. Și aici nu ne referim doar la grăsimea subcutanată, ci mai ales la grăsimea „invizibilă” de pe organe – mușchi, ficat și, în special, pancreas.
Astfel intervenția medicală nutrițională sub atenta monitorizare a unui dietetician, ce presupune o restricție calorică majoră poate reduce grăsimea de pe pancreas și ficat, restaurând producția normală de insulină și implicit, normalizarea indicilor glicemici.
Ne vom rezuma la 2 definiții ale remisiei diabetului (3):
I. Remisia diabetului este definită ca obținerea normoglicemiei în absența terapiei hipoglicemiante, cu o durată de cel puțin un an:
• Remisia parțială este hiperglicemia sub valorile de diagnostic ale diabetului zaharat (HbA1c <6,5%, glicemia a jeun 100 până la 125 mg/dl)
• Remisia completă este o revenire la valori „normale” ale metabolismului glucozei (HbA1c sau media glicemiilor în ultimele 2-3 luni în intervalul normal <5,7%, glicemia dimineața pe nemâncate <100 mg/dL).
II. Glicemia a jeun sau HbA1c sub pragul de diagnostic al Organizația Mondială a Sănătății (<126 mg/dl sau respectiv HbA1c < 6,5 %,) în două ocazii separate de cel puțin 6 luni; realizarea acestor parametri glicemici în urma întreruperii complete a tuturor terapiilor pentru reducerea glicemiei.
Indiferent de definiția pentru remisia diabetului, reducerea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) sub 6.5% și/sau scăderea masei corporale cu 15%, însemnând circa 15 kg, au beneficii majore, reducând riscul de complicații pe termen lung la persoanele cu diabet zaharat tip 2 și creșterea calității vieții.
Pentru unii pacienți, o pastilă în minus pe zi poate însemna enorm, mai ales dacă se tratează pentru mai multe afecțiuni simultan.
CE SPUN PACIENȚII NOȘTRI CARE AU OBȚINUT REMISIA DIABETULUI:
Am întrerupt complet tratamentul cu insulină Lantus (42 unități) și am renunțat la 2 pastiluțe de Reneos, iar glicemiile dimineața și tensiunea arterială sunt perfecte.
Experimentez stări noi acum, cu 30 de kilograme mai puțin. Niciodată nu am avut greutatea asta în perioada de adult, poate în liceu. Am renunțat la tratamentul cu metformin și la cel pentru colesterol. Analizele de sânge și la ficat sunt în parametri.
CUM OBȚIN PACIENȚII REMISIA DIABETULUI?
Normalizarea excesului de grăsime de la nivelul pancreasului și ficatului asociate remisiei diabetului de tip 2, sunt obținute prin reducerea semnificativă a greutății prin 3 metode:
1. Reducerea greutății printr-o restricție calorică moderată (cu 500-600 kcal/zi) – rată de remisie în medie de 6.9% (3)
2. Reducerea greutății prin restricție calorică severă, sub stricta supraveghere medicală (aport caloric între 600-1100 kcal/zi) – rată de remisie în medie de 49.4% (3)
3. Intervenție bariatrică (sleeve gastric, by-pass gastric, în special) – 72% dintre persoanele care au beneficiat de chirurgie bariatrică incluse în studiu prezentau remisia diabetului la 2 ani de la intervenție, respectiv 30% erau în remisie la 15 ani de la operație. (8)
STUDIUL DIRECT (Diabetes Remission Clinical Trial )
Studiul Direct este la ora actuală unul dintre cele mai citate privind remisia diabetului. Intervenția medicală nutrițională presupune 3 etape:
- Administrarea timp de 3-5 luni a unei diete terapeutice cu înlocuitori de masă, cu un aport caloric între 823 – 853 kcalorii/zi.
- Faza de reintroducere structurată a alimentelor, cu o durată de 2-8 săptămâni.
- Faza de menținere a greutății, urmând un program de intervenție medicală nutrițională sub supravegherea unui dietetician/asistent medical, inclusiv vizite lunare pentru monitorizare. (6)
La un an de la intervenția medicală nutrițională 46% dintre participanți au obținut remisia diabetului zaharat de tip 2, comparativ cu 4% dintre persoanele care au urmat recomandările standard de alimentație în diabetul zaharat. (6)
Procentajul de obținere a remisiei diabetului zaharat tip 2 la 12 luni de la intervenția medicală nutrițională în funcție de gradul de scădere în greutate:
- 7% dintre pacienții care au obținut o scădere în greutate între 0-5 kg
- 34% dintre pacienții care au obținut o scădere în greutate între 5-10 kg
- 57% dintre pacienții care au obținut o scădere în greutate între 10-15 kg
- 86% dintre pacienții care au obținut o scădere în greutate de 15 kg sau mai mult. (6)
Rezultatele studiului clinic la 2 ani susțin eficiența unei astfel de intervenții medicale nutriționale. Astfel, 70% dintre pacienții care au obținut remisia diabetului în primul an, au menținut rezultatele la 24 luni de la inițierea dietei hipocalorice. (5)
CUM AU REUȘIT PACIENȚII SĂ MENȚINĂ REMISIA DIABETULUI DUPĂ INTERVENȚIE?
Diabetul este o boală cronică, adică este prezentă pe tot parcursul vieții și este nevindecabilă. Dar cercetările recente subliniază faptul că diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune potențial reversibilă.
La fel și obezitatea, care este o afecțiune cronică, recidivantă în lipsa strategiilor nutriționale și de stil de viață.
Astfel, persoanele care au participat la studiu și au obținut scăderea în greutate, implicit remisia diabetului, au urmat faza de menținere de la finalul etapei de reintroducere a alimentelor până la 24 de luni. Aceasta a constat în vizite lunare la dietetician/asistent medical, în vederea consilierii nutriționale.
În cazul când s-a recâștigat în greutate s-au inițiat strategii nutriționale specifice, un fel de „plan de salvare”, în funcție de gradul de creștere în greutate în timpul fazei de menținere. De asemenea, a fost încurajată creșterea gradului de activitate fizică în faza de menținere, chiar dacă obiectivele de scădere în greutate și remisie a diabetului au fost atinse.
Altfel spus, intervenția medicală nutrițională pentru remisia diabetului este doar începutul unei vieți mai chibzuite în privința bugetului de calorii. Iar pentru a menține rezultatele pe termen lung, colaborarea cu dieteticianul și monitorizarea statusului greutății / statusului nutrițional rămân elemente cheie pentru succesul terpeutic.
La momentul scrierii acestui material, așteptăm optimiști rezultatele la 3 ani ale studiului DiRECT și ne simțim încrezători într-un viitor cu glicemii mai bune, având la îndemână instrumente inovatoare și strategii dietetice susținute de dovezi știinifice, într-un cadru profesionist al Clinicii de Nutriție.
SFATURI PENTRU REMISIA DIABETULUI
Deși remisia diabetului zaharat a fost observată la persoanele cu evoluția > 6 ani a diabetului zaharat de tip 2, cele mai bune rezultate au fost obținute de persoanele la care s-a intervenit rapid, cât mai aproape de momentul diagnosticării cu diabet. Recomandăm pacienților noștri și celor care suferă de diabet să folosească cu înțelepciune această fereastră de oportunitate pentru a trimite diabetul „în vacanță”.
Scăderea în greutate este principalul mecanism prin care s-a obținut reversia diabetului, însă modul în care a fost aceasta obținută (sub supravegherea medicală, etapizat, completată de faza de menținere și monitorizare lunară la nutriționist) a cântărit mult în această ecuație pentru a obține rezultatul final – remisia.
Informarea corectă atunci când se optează pentru scădere corporală este esențială. Este recomandat ca orice modificare de stil de viață (alimentație și comportament alimentar) să fie făcută sub supraveghere medicală și un program de intervenție medicală nutrițională alături de un dietetician este alegerea cea mai sigură.
Fiecare persoană cu diabet are propria afecțiune (se manifestă diferit, se simte diferit, se tratează diferit). Un lucru este clar – remisia diabetului rămâne obiectivul principal al intervenției terapeutice în diabet, respectiv prevenirea și întârzierea complicațiilor cronice.
Consultă medicul curant pentru a alegere care dintre opțiunile disponibile sunt potrivite pentru diabetul tău.
Diabetul nu se vindecă, însă îți poți „vindeca” relația cu el. Trimite-l în remisie. Scuze, în „vacanță”!
Bibliografie selectivă:
- Andrew J. Karter, Shantanu Nundy, Melissa M. Parker, Howard H. Moffet, Elbert S. Huang. Incidence of Remission in Adults With Type 2 Diabetes: The Diabetes & Aging Study. Diabetes Care Dec 2014, 37 (12) 3188-3195; DOI: 10.2337/dc14-0874
- Elizabeth Morris, Susan Jebb, Paul Aveyard. Type 2 diabetes: treating not managing. THE LANCET Diabetes & Endocrinology. VOLUME 7, ISSUE 5, P326-327, MAY 01, 2019. DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-8587(19)30071-3
- John Kelly, MD, MPH, Micaela Karlsen, PhD, MSPH, Gregory Steinke, MD, MPH. Type 2 Diabetes Remission and Lifestyle Medicine: A Position Statement From the American College of Lifestyle Medicine. First Published June 8, 2020 https://doi.org/10.1177/1559827620930962
- Lim EL, Hollingsworth KG, Aribisala BS, Chen MJ, Mathers JC, Taylor R. Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol. Diabetologia. 2011;54(10):2506-2514. doi:10.1007/s00125-011-2204-7
- Michael E J Lean, MD, Wilma S Leslie, PhD, Alison C Barnes, PGDip, Naomi Brosnahan, PGDip, George Thom, MSc, Louise McCombie, BSc et al. Durability of a primary care-led weight-management intervention for remission of type 2 diabetes: 2-year results of the DiRECT open-label, cluster-randomised trial. THE LANCET Diabetes & Endocrinology. DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-8587(19)30068-3
- Michael EJ Lean, MD,Wilma S Leslie, PhD, Alison C Barnes, PGDip, Naomi Brosnahan, PGDip, George Thom, MSc, Louise McCombie, BSc et al. Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. THE LANCET Diabetes & Endocrinology. VOLUME 391, ISSUE 10120, P541-551, FEBRUARY 10, 2018. DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)33102-1
- Sarah Steven, Kieren G. Hollingsworth, Ahmad Al-Mrabeh, Leah Avery, Benjamin Aribisala, Muriel Caslake, Roy Taylor. Very Low-Calorie Diet and 6 Months of Weight Stability in Type 2 Diabetes: Pathophysiological Changes in Responders and Nonresponders. Diabetes Care May 2016, 39 (5) 808-815; DOI: 10.2337/dc15-1942
- Sjöström L, Peltonen M, Jacobson P, et al. Association of Bariatric Surgery With Long-term Remission of Type 2 Diabetes and With Microvascular and Macrovascular Complications. JAMA. 2014;311(22):2297–2304. doi:10.1001/jama.2014.5988
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.
Fenomenul de suprasolicitare
Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…
Chirurgia bariatrică. Ce presupune și cum știu dacă pot beneficia de o astfel de intervenție?
Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității se referă la operațiile efectuate la nivelul stomacului și/sau intestinului, care au ca rezultat scăderea rapidă în greutate la pacienții cu obezitate, în scop curativ. Este un tratament sigur, pe termen lung, având ca efect îmbunatățirea stării de sănătate și prevenirea sau tratarea…
posta@clinicadenutritie.ro