10 sfaturi pentru a-l ajuta pe copilul tău să iubească mâncarea sănătoasă

Să pregătești masa copilului poate fi uneori o provocare. Fie din lipsă de timp, fie rămâi fără idei, fie puștiul tău devine selectiv și opțiunile rămân tot mai limitate. Cum ne asigurăm că facem alegerile potrivite astfel încât mesele să fie sănătoase, nutritive și pe placul copilului?

Iată 10 strategii care te vor ajuta:

1. Stabilește o rutină alimentară

Recomandarea noastră este să îi oferi celui mic 3 mese principale și 2-3 gustări pe zi, la un interval bine stabilit, astfel încât să fie evitat mâncatul haotic și supraalimentarea. 

2. Oferă-i opțiuni

Nimănui nu îi place să fie constrâns și același lucru se întamplă și în cazul copiilor. Fiind la vârsta la care își doresc independența/autonomia este important să simtă că au un cuvânt de spus în alegerea alimentelor pe care le vor consuma. De exemplu, la cină îi poți oferi să aleagă între pește la cuptor și orez cu legume sau friptura din carne de pasăre și cartofi la cuptor, asigurându-te astfel că indiferent de ce variantă ar alege, cina va fi una sănătoasă și nutritivă. Micuțul tău ar putea fi mai încântat să încerce un aliment nou sau să aleagă o masă sănătoasă dacă simte că a fost ideea lui. În plus, este firesc sa își schimbe preferințele de la o zi la alta. Dacă îi vei impune anumite alimente, îi poți crea o aversiune față de alimentul respectiv și va refuza să îl consume o lungă perioadă de timp.

3.Implică-l în procesul de pregatire a mesei

Fie că vorbim de aranjarea mesei, fie că vorbim de procesul de preparare a meselor/gustărilor (spălat și amestecat legumele în bolul cu salată, cântărirea ingredientelor pentru tarta cu pui sau pentru prăjitură etc.), copilul va fi tentat să consume din ceea ce a pregătit. De asemenea, poți alcătui cu el lista de cumpărături sau meniul pentru ziua respectivă. Reține faptul că părintele este cel care deține controlul și decide ce produse se vor cumpăra, iar copilul are libertatea de a alege între opțiunile existente.

4. Limitează consumul de produse sărace în nutrienți 

Limitează consumul de produse junk-food și de gustări sărace în nutrienți, precum chipsuri sau bomboane. Interzicerea unui aliment în absența unei explicații pe înțelesul copilului poate conduce la accentuare dorinței de consum și implicit, la supraconsumul acelui aliment atunci când nu sunt în prezența părinților. Pentru astfel de produse, este indicat ca atenția părinților să fie îndreptată către cantitate și frecvența consumului.

5. Fii un model de urmat

Copiii sunt puternic influențați de ceea ce văd în jur și nu de puține ori atitudinea părinților față de mâncare sau obiceiurile alimentare ale acestora au impactat modul de alimentare al celor mici. De exemplu, dacă cel mic vede că și părinții sunt selectivi și nu consumă anumite alimente, acesta va copia comportamentul si va respinge de asemenea alimentul fără măcar a-l încerca.

6. Renunță la folosirea desertului drept recompensă

„Dacă mănânci legumele din farfurie, vei primi ciocolată la desert”. Sună cunoscut? Atunci când desertul va fi oferit drept recompensă pentru faptul că a mâncat cina sau prânzul, copilul se va simți obligat să mănânce tot din farfurie doar pentru a primi premiul de la final. Va considera că desertul e tot ceea ce contează din acea masă, astfel îi crește apetitul pentru dulce și îi scade interesul pentru alimentele cu adevărat nutritive.

7. Renunță la modelul „mănâncă tot din farfurie”

Mulți dintre noi am crescut sub această regulă, însă ea nu mai este de actualitate. Această abordare îi împiedică pe copii să își asculte propriul corp atunci când simt senzația de sațietate, riscând astfel să mănânce mai mult decât au nevoie. Fiecare copil este diferit și e important să le respectăm apetitul sau lipsa acestuia.

8. Crează un cadru placut de luat masa în familie

Mesele în familie sunt o oportunitate grozavă pentru copil de a petrece timp cu părinții, iar pentru părinți de a introduce noi alimente și de a fi exemple pentru copiii lor. Atunci când luăm masa este de asemenea important să evităm distragerile (televizor, telefon, tabletă), astfel încât atenția lui să fie concentrată asupra mâncării. În plus, reclamele ar putea crește interesul copilului față de alimentele procesate sau bogate în zahăr.

9. Implică bunicii în alimentația celui mic

Știm, este dificil să le spui bunicilor că își pot arăta dragostea față de nepoți și fără a le oferi dulciuri la fiecare vizită. Dacă i-ați întreba pe copii, cu siguranță ar spune că apreciază mai mult compania bunicilor decât „surprizele” bogate în zahăr.

10. Nu renunța!

Experiența ne-a arătat că este nevoie de aproximativ 10-15 încercări până copilul acceptă să mănânce un aliment pe care inițial l-a refuzat. Încearcă să îl asociezi cu alimente pe care el le consumă cu drag. De exemplu, copilul refuză să consume broccoli însă îi place piureul de cartofi. Poți adauga broccoli în piureul de cartofi și astfel să „ascunzi inamicul” sau…să spui că în seara asta mâncăm niște copăcei – am învățat de la mama unei paciente acest aspect.

Este de înțeles de ce copiii sunt sceptici în a accepta un aliment nou, sănătos. Textura, consistența, gustul, mirosul nu le sunt familiare și astfel șansa de a avea succes cu acel aliment scade. Gândiți-vă cum reacționăm noi, adulții, atunci când suntem invitați să consumăm un produs cu care nu suntem obișnuiți. Ei de ce ar proceda diferit?
Astfel, dragi părinți, vă revine sarcina de a găsi modalități ingenioase prin a face mesele cât mai atractive pentru cei mici.

ND. Sorina Boariu

Nutriționist-Dietetician, Educator în Diabet acreditat IDF

Trucuri pentru mese atractive

Când vine vorba de alimentația copilului este necesar să gândim mesele în cele mai mici detalii, inclusiv modul în care arată în farfurie. Până la urmă, modul în care este prezentată mâncarea este decisiv în acceptarea ei.
Fii creativ cu forma, culoarea preparatului și aranjarea în farfurie. Copiii sunt atrași de formele mici, amuzante și colorate.

Iată câteva idei pentru a face alimentele mai ușor de acceptat:  

  • Taie sandwich-urile  în formă de triunghi sau cerc;
  • Tartinele servite dimineata cu branză și șuncă sau tartinele cu fructe și crema de branză pot lua formă unor animale;
  • Puiul sau branza pot fi tăiate în formă de cuburi mici;
  • Prepară pizza în casă și servește-o sub formă de mini-pizza;
  • Înlocuiește iaurtul cu fructe din comerț cu iaurt natur în care să adaugi 1 linguriță de miere, fructe de pădure și câteva migdale și servește-l în pahare colorate;
  • Folosește bețișoare pentru frigărui pentru a servi fructele tăiate cubulețe sau a unor gustări formate din brânză și roșii cherry. De asemenea, un truc pentru a-l face pe cel mic să consume fructe este să folosești formele de prăjituri pentru a le tăia sau de a le așeza în boluri colorate;
  • Folosește diverse sosuri sau paste pentru a-i obișnui să consume legume. De exemplu, bastonașele din legume crude (morcov, ardei, castravete) pot fi servite în pahare și consumate alături de hummus, cremă de brânză, guacamole sau alte sosuri pe bază de iaurt, făcute în casă.

Ia în considerare faptul că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Copiii sunt puternic influențați de ceea ce văd în jur și deseori copiază comportamentul alimentar al părinților. Așadar, cea mai sigură metodă de a-i face pe cei mici să mănânce sănătos este prin puterea exemplului.

Și, dacă simți că e nevoie de intervenția unui specialist în tot acest proces, dieteticienii din cadrul Clinicii de Nutriție sunt la un click distanță.

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.

citește mai mult
Fenomenul de suprasolicitare

Fenomenul de suprasolicitare

Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…

citește mai mult
Email

andrei@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter