Sănătatea în diferite forme și mărimi

Cultul dietelor „la modă” a generat o epidemie de insatisfacție față de propriul corp, independent de interpretarea medicală a indicelui de masă corporală.

 

Cultul dietelor evaluează valoarea umană în funcție de greutatea corpului, mărimea sau forma lui și judecă în mod negativ tot ceea ce nu se aliniază idealului de frumusețe (iar nu de sănătate). Această mentalitate este toxică indiferent de sex sau vârstă, însă cele mai afectate rămân în continuare femeile și în special adolescentele.

 

Dietele „la modă” nu au legătură cu starea de sănătate. Ele îți promit transformea fizică uimitoare – vei fi mai suplă, și toate beneficiile emoționale – vei fi mai drăguță și implicit te vei simți mai fericită.

Din start acestea resping ideea de acceptare de sine și transmit că fericirea ta este direct proporțională cu numărul de kilograme pierdute urmând recomandările lor.

Deși stigmatizarea, discriminarea pe baza greutății corporale se aplică întregului spectru al greutății, supraponderea și obezitatea sunt cele mai vizate, în special datorită afecțiunilor și complicațiilor medicale care pot rezulta în lipsa intervenției de specialitate.

Citește mai multe despre dietele „la modă” aici.

Viața multor femei este redusă la repetate încercări de a se încadra într-un tipar rigid de frumusețe și perfecțiune, o continuă luptă pentru acceptare.

Acceptarea de sine și acceptarea de către membrii societății ale căror standarde sunt în contradicție cu fiziologia corpului sau patofiziologia bolii care este de fapt obezitatea.

Stigmatizarea pe bază de greutate constituie o adevărată problemă la nivel mondial. Nu doar că nu face parte din soluție, chiar intensifică problema.

Astfel persoanele expuse stigmatizării sunt predispuse în mod paradoxal supraalimentației, cresc consumul de alimente, prezintă episoade de mâncat compulsiv, adesea evită realizarea activităților fizice, în special cele de grup, ceea ce conduce la creșterea în greutate, instalarea tulburărilor de alimentație etc., prin internalizarea prejudecăților legate de greutate corporală.

Fără a înțelege complexitatea obezității, privind din exterior, cu superficialitate, ea apare ca un deficit de voință, asociat unui exces de mâncare.

Obezitatea este însă consecința unei lupte lungi și dureroase cu acele kilograme, a numeroase „cure”, eșecuri, frustrări.

Este efectul dezinformării în masă prin popularizarea unor diete aberante menite să eșueze pe termen lung și să crească riscul recâștigului ponderal, cu sechele asupra metabolismului

Este rezultatul inadaptării unor mecanisme ancestrale de supraviețuire care nu s-au aliniat mediului obezogen, ce ne încurajează să consumăm mai mult decât avem nevoie, mai des, la orice oră din zi sau din noapte, la industria alimentară ostilă ce perturbă accesul la hrană de calitate, nutritivă.

Corpul meu m-a decepționat, a abandonat lupta cu kilogramele în plus, în ciuda eforturilor mele de a scădea în greutate!

Și totuși, responsabilitatea este de cele mai multe ori atribuită aproape exclusiv individului.

În concluzie,

vă invităm să exersăm împreună înțelegerea, empatia, dar mai ales acceptarea.

Să eliminăm această povară a obezității. Este timpul pentru o schimbare de paradigmă și să ne concentrăm pe educație nutrițională și optimizarea alimentației, a stilului de viață.

Indiferent de greutatea corpului, mărimea sau forma lui, nevoia noastră cea mai importantă este cea de a fi sănătoși.

Să ne iubim pe noi, să acceptăm persoanele din jurul nostru fără a le judeca, iar ceea ce putem schimba la noi sau în viața noastră pentru a atinge idealul se sănătate fizică, psiho-emoțională și socială, să facem.

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.

citește mai mult
Fenomenul de suprasolicitare

Fenomenul de suprasolicitare

Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…

citește mai mult
Email

posta@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter