Remisia diabetului. Terapia nutrițională la adulții cu diabet zaharat de tip 2

Circa 90% dintre diagnosticele de diabet zaharat de tip 2 sunt asociate stilului de viață deficitar, iar cea mai mare parte a cauzelor diabetului sunt modificabile, în mod particular dieta. Excesul de greutate sau obezitatea afectează aproximativ 80-90% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și joacă un rol crucial în relația dintre diabet și reducerea speranței de viață, implicit a calității vieții.

Nu promitem senzaționalul, este medicină. Explicăm de ce.

Contrar dietelor comerciale care promit zeci de kilograme „topite” în zile, săptămâni, o abordare medicală a obezității răspunde la întrebarea „CUM?” se realizează scăderea ponderală și nu „CÂT?”de mult sau cât de repede.

Beneficiile clinice ale intervenției medicale nutriționale se observă începând cu pierderea a 5-10% din greutatea corporală inițială în primele 3 luni, suficientă pentru a obține remisia parțială sau totală a diabetului zaharat de tip 2 și ameliorarea factorilor de risc cardiometabolici (scade tensiunea și se reduce medicația hipotensoare, se reduc trigliceridele, colesterolul total, LDL-colesterolul, fracția „rea” a colesterolului etc.).

Practicile intensive pentru optimizarea stilului de viață și-au dovedit eficiența în timp atât în ceea ce privește scăderea în greutate cât și în echilibrarea statusului glicemic. Acest lucru a fost confirmat în numeroase studii clinice cu grad crescut de evidență științifică publicate recent, dintre care amintim trial-ul AHEAD.

Potrivit acestui studiu la care au luat parte 5,145 adulți cu diabet zaharat tip 2 și exces de greutate, optimizarea stilului de viață a fost asociată cu o reducere a greutății cu o medie de 8.6% la un an de la inițierea studiului, comparativ cu grupul asuapra căruia nu s-a intervenit. Mai mult decât atât, 11.5% dintre participanții care au beneficiat de intervenție medicală ce a vizat modificarea stilului de viață, au obținut remisia parțială sau completă a diabetului zaharat de tip 2 la un an de la inițierea intervenției.

Nu spunem că rezultatele se obțin rapid sau fără efort. Ceea ce vă putem promite este însă permanentizarea acestora în deplină siguranță pentru sănătatea imediată și implicit pe termen lung.

Ce este remisia diabetului zaharat de tip 2?

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune cronică, deci incurabilă, cu o componentă dietetică majoră. Obezitatea ca urmare a unui exces caloric și provenit în special din lipide, grăsimi prăjite mai ales, alimente hiperprocesate cu adaos de zaharuri și grăsimi industriale, este principalul factor implicat în instalarea dezechilibrului metabolic. Circa 80% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 prezintă și surplus de greutate.

Reducerea excesului de grăsime corporală și mai ales a celei localizate pe și în organele abdominale, joacă un rol crucial în reechilibrarea metabolică și obținerea remisiei diabetului zaharat de tip 2.

Deși nu putem vorbi de vindecare în cazul diabetului zaharat de tip 2, remisia parțială sau completă a diabetului zaharat tip 2 prezintă numeroase avantaje, precum prevenirea complicațiilor specifice, uneori debilitante ori fatale – infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, nefropatia, retinopatia și neuropatia diabetică, reducerea sau întreruperea medicației și creșterea calității vieții.

Criteriile de remisie a diabetului zaharat de tip 2

REMISIA TOTALĂ A DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 2:

  • glicemie pe nemâncate sub 100 mg/dl

  • HbA1c (hemoglobină glicolizată sau glicată) sub 5.7% în absența tratamentului.

REMISIA PARȚIALĂ A DIABEULUI ZAHARAT DE TIP 2:

  • glicemie pe nemâncate între 100 și 125mg/dl

  • HbA1c între 5,7% și 6,5% în absența tratamentului.

Chirurgia obezității (bariatrică) și remisia diabetului zaharat de tip 2

În mod tradițional, managementul clinic al diabetului zaharat de tip 2 se concentrează asupra controlului hiperglicemiilor și a prevenirii complicațiilor specifice pe termen mediu și lung.

Cu toate că managementul nutrițional și farmacologic deopotrivă sunt de primă intenție, cele mai semnificative rezultate privind remisia diabetului zaharat de tip 2 au fost remarcate la pacienții care au beneficiat de intervenție bariatrică – gastrectomie longitudinală sau gastric sleeve, respectiv bypass gastric Roux-on-Y.

Datele științifice de actualitate, în special din domeniul chirurgiei obezității, evidențiază reducerea greutății și pierderea excesului de grăsime, drept mecanismul cheie în obținerea remisiei diabetului zaharat de tip 2.

REMISIA DIABETULUI NU ÎNSEAMNĂ VINDECAREA DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 2. Ea este definită ca tranziția de la criteriile de diagnostic ale diabetului zahart de tip 2 la valori glicemice caracteristice prediabetului sau regăsite la pacienții fără diabet zaharat ( valorile glucozei plasmatice <126 mg/dL, respectiv ale hemoglobinei A1c < 6.5%, în absența tratamentului antidiabetic).

Care sunt pacienții ce obțin remisia diabetului?

Caracteristicile întâlnite frecvent la persoanele ce au obținut remisia diabetului zaharat de tip 2 sunt:

  • evoluția scurtă a diabetului de la momentul diagnosticului, sub 5 ani

  • valori ale hemoglobinei A1c sau glicozilată sub 8%

  • administrarea a maximum 2 tipuri de antidiabetice orale

  • reducerea greutății cu >7% din cea inițială în primele 3 luni, prin modificări intensive și susținute ale stilului de viață.

Începe mai devreme optimizarea stilului de viață, altfel va fi prea târziu. Suntem alături de tine, noi te putem ajuta! Nutriționiștii Clinicii de Nutriție sunt primii din țară care dețin titlul de EDUCATORI ÎN DIABET acreditați de către Federația Internațională de Diabet (International Diabetes Federation, IDF).

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.

citește mai mult
Fenomenul de suprasolicitare

Fenomenul de suprasolicitare

Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…

citește mai mult
Email

posta@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter