Ne permitem să mâncăm pâine într-un program de scădere ponderală?

Unde este „pâinea nostră cea de toate zilele”?

Pentru multi dintre noi a ieșit de mult din bine cunoscuta accepțiune, devenind un aliment proscris, generator de sentimente de culpabilitate când este consumată.

Pentru mulți dintre noi pâinea nu mai constituie un aliment de bază ci o sursă de îngrășare și boală, vinovatul universal al kilogramelor în plus și al frustrărilor ce survin odată cu ele.

În topul multiplelor motivații ale deciziei de a scoate pâinea din consumul zilnic, DOUĂ par a fi predominante: „pâinea îngrașă” și „pâinea are gluten”.

DA, pâinea consumată în anumite condiții poate îngrășa, și DA, are gluten.

Noi însă preferăm să privim lucrurile în contextul unui stil de viață și nu la acest nivel simplist. Consumul a una-două felii de pâine la micul dejun  și la prânz, nu va face decât să îți elibereze treptat energia de care ai nevoie pănă la următoarea masă sau gustare. Și dacă alegi să consumi pâinea în mod controlat, sunt șanse să nu mai mănânci compensator (mult mai mult cantitativ și mai puțin calitativ) la masa următoare.

Așadar, pâinea, cu cei aproximativ 50% carbohidrați de bună calitate, îți oferă atât un confort gastric pentru că îți dă sațietate, cât și un confort psihic cu putere de concentrare datorită „eliberării prelungite” a glucozei atât de necesare creierului.

În contextul unui stil de viață în care 80% dintre alegerile tale alimentare sunt sănătoase și calitative din punct de vedere nutrițional, pâinea merită să fie prezentă pe masa ta și pentru simplul fapt că îți va regla apetitul de a ronțăi ceva între mesele principale

Cât privește prezența glutenului în pâine și cum ar putea acesta afecta buna funcționare a organismului, discuția are sens doar în cazul în care ai fost diagnosticat cu boala celiacă (o afecțiune autoimună foarte serioasă a cărei unic tratament este excluderea surselor de gluten, inclusiv pâinea). Dacă te regăsești în această situație, te invităm la clinică pentru a purta acea discuție cu unul dintre specialiștii noștri în nutriție și dietetică. 

 

În restul cazurilor, dacă dorești o discuție profesionistă, bazată pe date științifice despre consumul de gluten – riscuri/beneficii, te așteptăm la noi și îți vom răspunde la întrebări, fără a-ți impune un punct de vedere sau altul. Sfatul nostru: nu te simți vinovat dacă alegi să consumi pâine, ai grijă să conțină făină integrală și stai departe de zonele în care se coace painea (patiserii, simigerii etc.) 🙂

DA, ne permitem să mâncăm pâine și într-un program de scădere ponderală.

Trebuie însă să avem grijă la cantitate, calitate și contextul în care alegem să o consumăm.

Poftă bună la sănătate!

Ce înseamnă să fii educator în diabet?

Ce înseamnă să fii educator în diabet?

Educatorul în diabet este specialistul în sănătate cu competență în oferirea de suport educativ și moral, precum și în promovarea auto-gestionării diabetului de către persoana în cauză. Educatorul în diabet este parte integrantă a echipei multidisciplinare, în care pacientul este în prim plan alături de medicul diabetolog, asistenta medicală, dietetician, psiholog și membrii familiei pacientului.

citește mai mult
Nutriție și Dermatologie: 10 secrete

Nutriție și Dermatologie: 10 secrete

Dieta poate afecta structura pielii și poate influența evoluția multor afecțiuni dermatologice. O dietă echilibrată duce la o bună funcționare a tuturor organelor, inclusiv a celulelor pielii, unghiilor și părului. Orice lipsă din alimentație a unor nutrienți implicați în creșterea și hrănirea firelor de păr sau conservarea fibrelor de colagen și elastină, poate avea ca rezultat…

citește mai mult
Email

andrei@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter