Diabetul și gestionarea sa prin nutriție

Ce înseamnă să fii educator în diabet?

Statutul de educator în diabet este, din punctul meu de vedere, unul privilegiat, întrucât am ocazia și satisfacția de a învăța persoanele cu această afecțiune să devină proprii lor specialiști în diabet. Satisfacția pe care o am atunci când văd progres de la lună la lună în gestionarea alimentației și în controlul glicemiilor este una ce o depășește pe aceea în care văd doar rezultate pe greutate. Însușirea unor noțiuni legate de viața cu diabet și acceptarea tuturor provocărilor cu care vine acest diagnostic la pachet, reprezintă calea sigură pentru un diabet echilibrat și mențiut într-un control în care riscul de complicații este minim.

Adina Pintilii
Nutriționist-dietetician, Educator în diabet acreditat de Federația Internațională de Diabet

Educatorul în diabet este specialistul în sănătate cu competență în oferirea de suport educativ și moral, precum și în promovarea auto-gestionării diabetului de către persoana în cauză.

Rolurile educatorului în diabet sunt următoarele:

  • susține persoanele cu diabet să își gestioneze afecțiunea cu toate resursele pe care le are la dispoziție;
  • oferă suport educativ și încurajează pacienții să ia decizii în cunoștință de cauză și să acționeze conform celor mai bune informații primite;
  • îmbunătățește calitatea vieții persoanelor cu diabet și reduce riscurile de a dezvolta complicații.

Educatorul în diabet este parte integrantă a echipei multidisciplinare, în care pacientul este în prim plan alături de medicul diabetolog, asistenta medicală, dietetician, psiholog și membrii familiei pacientului

Cea mai bună îngrijire pe care o poate primi o persoană cu diabet zaharat este cea care se bazează pe o strânsă colaborare între toți acești participanți la actul terapeutic. Crearea unui parteneriat pe termen lung va reprezenta baza unui diabet zaharat echilibrat, în care riscul de complicații va fi diminuat semnificativ.

Pentru un act medical de calitate, educatorul în diabet se va pune în locul pacientului, luând în considerare stilul său de viață (obiceiuri familiale, program de lucru, obiceiuri culturale), precum și felul în care pacientul resimte impactul diabetului asupra vieții sale, inclusiv asupra relațiilor sale sociale.

Concret, educatorul în diabet te va ajuta să înveți să îți gestionezi singur toate lucrurile de care va trebui să ai grijă în fiecare zi imediat după primirea diagnosticului: alimentație, activitate fizică, medicație, monitorizarea glicemiilor, controlul greutății corporale, suport emotional.

Uite câteva situații specifice în care poți primi ajutorul unui educator în diabet:

  • ești nou diagnosticat și ai nevoie de sfaturi cu privire la alimentația ta de zi cu zi;
  • esti recent diagnosticată cu diabet gestațional și ai nevoie de ajutor pentru o evoluție bună a sarcinii și o dezvoltare optimă a fătului;
  • ești recent diagnosticat cu prediabet și vrei să reduci riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2;
  • ești pe tratament cu insulină și vrei să știi exact cum să îți calculezi unitățile pentru fiecare masă principală;
  • ești diagnosticat cu diabet zaharat tip 1 și vrei să știi cum îți dozezi insulina în funcție de câtă activitate fizică faci și ce ar trebui să mănânci înainte și după un antrenament.

În plus, există câteva momente cheie în viața unei persoane cu diabet, în care rolul educatorului în diabet este foarte important:

  • în momentul diagnosticării cu diabet zaharat;
  • la evaluarea anuală a stării de sănătate;
  • la apariția unor dificultăți legate de partea financiară, emoțională sau legată de medicația uzuală;
  • când apar schimbări în starea de sănătate a persoanei.

În practica clinică, satisfacția cea mai mare pe care o putem avea ca educatori în diabet este atunci când un pacient reușește atât de bine să scadă în greutate și să își echilibreze glicemiile prin intermediul programului de intervenție nutrițională, încât nu mai are nevoie de niciun tratament pentru diabet zaharat tip 2.

Dacă ești interesat pentru tine sau cineva drag ție să discuți cu un astfel de specialist, te așteptăm la Clinica de Nutriție unde vei găsi 3 educatori acreditați IDF (Federația Internațională a Diabetului), dedicați complet actului educativ.

Accesarea serviciilor medicale se face cu programare prealabilă la numărul de telefon 0755 070 138 sau online:

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.

citește mai mult
Fenomenul de suprasolicitare

Fenomenul de suprasolicitare

Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…

citește mai mult
Email

posta@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter