Fructele, consumate pe stomacul gol sau după masă?
Fructele aduc un aport important de nutrienți benefici organismului, dar știm oare când și cum să le consumăm?
Nutriția modernă vine la pachet cu o gama variată de mituri, printre care și acela conform căruia fructele trebuie consumate pe stomacul gol și individual de alte grupe alimentare.
Teoria care stă la baza acestui mit presupune că digestia fructelor ar putea fi împiedicată sau încetinită dacă sunt prezente și alte alimente în stomac. Stagnarea acestora în stomac ar conduce la fermentare, iar fermentarea la simptome precum: balonare, flatulență, creștere în greutate și de asemenea, la o absorbție inadecvată a vitaminelor și mineralelor. TOTAL FALS!
Mitul a luat naștere odată cu dietele disociate, care promovează consumul individual de nutrienți și grupe alimentare. Aspectul pe care nu l-au luat în considerare aceste diete este procesul natural al organismului de digestie a principiilor alimentare, indiferent dacă sunt consumate individual sau în diferite combinații.
În primul rând, foarte puține alimente conțin în mod exclusiv un singur tip de principiu nutritiv: carbohidrați, proteine sau grăsimi.
În cel de-al dilea rând, corpul produce enzime digestive care permit digestia concomitentă a acestor principii (proteine, lipide, glucide).
De asemenea, unele principii nutritive se absorb mai bine în prezența altor alimente, cum este cazul fierului. Fierul se absoarbe mult mai bine în prezența fructelor și vegetalelor bogate în vitamina C.
În plus, mediul acid al stomacului face supraviețuirea microorganismelor imposibilă, așadar fermentația nu poate avea loc.
În realitate, nu există dovezi științifice care să confirme acest mit. Disconfortul abdominal caracterizat de balonare, flatuleță, creștere ponderală, prezente la unele persoane dupa consumul de fructe în asociere cu alte grupe de alimente, pot fi generate de o serie de factori cum ar fi: lipsa fibrelor din dietă, consumul inadecvat de apă, consumul excesiv de fructe dupa o masa copioasă etc.
În concluzie, consumul fructelor pe stomacul gol nu reprezintă o regulă general valabilă. Totul ține de toleranța individuală.
Cât timp consumul de fructe nu iți provoacă un disconfort gastric, nu este important când le consumi sau cu ce anume le asociezi. În schimb trebuie să te limitezi la cele 1-2 porții de fructe proaspete pe zi, recomandate de ghidurile pentru alimentația sănătoasă.
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”
Ce este remisia diabetului? Sfaturi pentru a-ți trimite diabetul „în vacanță”Diabetul este un „job” 24/7. Alte metafore descriu diabetul drept o călătorie cu un partener permanent, o relație pe viață. Dincolo de comparații și metafore care mai îndulcesc realitatea,...
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic
Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.
Fenomenul de suprasolicitare
Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…
andrei@clinicadenutritie.ro