Alimentația în diabet

Ce avem voie să mâncăm după diagnosticul de diabet zaharat tip 2?

Diabetul zaharat tip 2 este o afecțiune în care, atât componenta genetică, cât și cea legată de alimentație și stil de viață au un impact foarte important. Dacă pentru componenta genetică încă nu există tehnici pentru a o modifica, pentru cea legată de alimentație și stil de viață putem găsi, indiferent de vârsta la care s-a pus diagnosticul de diabet zaharat tip 2, o metodă prin care să aducem îmbunătățiri comportamentului alimentar și alegerilor alimentare. Cu alte cuvinte, alimentația este și parte a declanșării diabetului zaharat tip 2, cât și parte din tratamentul acestuia.

Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 vine cu o serie de întrebări și temeri atât pentru persoana în cauză, cât și pentru cei din familia sa.

Cele mai frecvente întrebări legate de alimentația în diabet sunt următoarele:

  • ”Am voie să mănânc pâine?”

  • ”Pastele făinoase sunt permise?”

  • ”Care fructe sunt bune pentru diabet?”

  • ”Câte fructe am voie pe zi?”

  • ”Mămăligă sau pâine, care e mai bună în diabet?”

  • ”Nu mănânc dulce, de la ce am făcut diabet zaharat tip 2?”

Alimentația în diabet este bazată pe principiile unei alimentații echilibrate, adică pe diversitate, alegeri alimentare bogate în vitamine și minerale, metode sănătoase de a găti, asocieri alimentare corecte și cantitate potrivită fiecărei persoane în funcție de gradul de activitate fizică. O astfel de alimentație, va avea un impact foarte bun asupra glicemiilor de zi cu zi, va menține o greutate corporală sănătoasă și va întârzia apariția complicațiilor specifice diabetului zaharat tip 2.

În diabetul zaharat tip 2, alegerile alimentare de zi cu zi sunt cele care fac diferența între un diabet zaharat echilibrat și unul mai puțin echilibrat.

Deși nu încurajăm listele cu alimente interzise, este important de avut în vedere că cele mai multe dintre produsele rafinate și concentrate în carbohidrați, au o alternativă mai bună și mai potrivită pentru o persoană cu diabet zaharat tip 2.

De exemplu, micul dejun bazat pe covrigi si un pahar de iaurt poate fi înlocuit cu un sandvis format din 2 felii de pâine cu brânză sau carne, felii de legume proaspete și un pahar de iaurt. Chiar dacă atât covrigii, cât și pâinea reprezintă alimente din aceeași grupă alimentară, pâinea reprezintă o sursă mai bună întrucât vom alege o variantă integrală, care, alături de proteinele din brânză sau carne și de fibrele din legume, vor forma o masă completă, echilibrată ca nutrienți și care va oferi sațietate timp de aproximativ 4 ore.

Un alt aspect important în alimentația pacienților cu diabet este cel legat de prepararea alimentelor: mâncarea va fi gătită la cuptor sau înăbușită în tigaie, orezul și pastele vor fi fierte al dente (conform indicațiilor de pe ambalaj), uleiul va fi adăugat cu măsură, iar cantitatea de sare va fi redusă și/sau înlocuită cu ierburi aromatice.

În privința asocierilor de alimente recomandate în dieta unei persoane cu diabet zaharat tip 2, este important de reținut faptul că, într-o farfurie echilibrată, se va regăsi mereu o singură sursă bogată în carbohidrați, alături de o sursă de proteină și fibre. Cu alte cuvinte, se va evita asocierea pâinii sau a mămăligii la garnituri făinoase precum cartofi, paste, orez, fasole boabe, mazăre, întrucât impactul acestei asocieri va fi major atât asupra glicemiei, cât și asupra greutății corporale pe termen lung.

SECRETUL: Echilibru și moderație

Așadar, alimentația persoanelor cu diabet zaharat tip 2 se bazează pe echilibru, moderație și pe alegeri alimentare care să mențină glicemiile în țintele stabilite de către medicul diabetolog. Cu cât glicemiile vor fi mai bune, cu atât riscul de complicații este mai mic și vă veți putea bucura de o viață mai lungă și mai sănătoasă. Iar dacă vreți să aflați care sunt cantitățile potrivite de carbohidrați și cum puteți asocia alimentele astfel încât să ajungeți la un echilibru, la Clinica de Nutriție vă așteaptă o echipă de dieteticieni și medici diabetologi pregătită să vă ofere cele mai bune soluții.

Dacă ești interesat pentru tine sau cineva drag ție să discuți cu un astfel de specialist, te așteptăm la Clinica de Nutriție unde vei găsi 3 educatori acreditați IDF (Federația Internațională a Diabetului), dedicați complet actului educativ.

Accesarea serviciilor medicale se face cu programare prealabilă la numărul de telefon 0755 070 138 sau online:

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.

citește mai mult
Fenomenul de suprasolicitare

Fenomenul de suprasolicitare

Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…

citește mai mult
Email

posta@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter