Vrei un corp suplu? Spune NU dietelor cu termen de expirare!
Kilogramele în plus sunt asociate în mod frecvent cu disconfortul estetic, deși din punct de vedere medical supragreutatea / obezitatea este recunoscută drept o boală cronică, complexă, recidivantă, cu o paletă variată de factori cauzali.

- îți spui „nu mă mai suport, nu-mi place de mine, de ceea ce văd în oglindă”
- hainele ajung să fie neîncăpătoare – devine tot mai dificil să găsești haine care să se potrivească noilor < forme > etc.
Inevitabil se instalează dorința de a pierde în greutate: acum, ușor și cât mai rapid. Iar în întâmpinarea nevoilor tale, justificate sau nu, apar toate dietele comerciale care promit rezultate uimitoare, pierderea a X kilograme în Y zile, săptămâni sau nu mai mult de 3 luni, deoarece ne pierdem răbdarea.
Astfel, scopul unui program de intervenție medicală nutrițională în acest sens este reprezentat de reducerea sustenabilă în greutate, progresivă, care să poată fi menținută și peste 2, 3, 5, 10 ani, preferabil întreaga viață.
Acest lucru se poate realiza prin perseverență, prin furnizarea de informații nutriționale credibile, ce au o bază științifică solidă, simplificate pentru a fi aplicabile individului și comunității. Acestea se vor traduce la nivel de individ și prin extensie la nivelul întregii familii, prin corectarea obiceiurilor dietetice dăunătoare și integrarea graduală a principiilor de alimentație sănătoasă.

Pierderea kilogramelor în plus trebuie să constituie un „efect secundar” de dorit al optimizării stilului de viață, pe lângă ameliorarea parametrilor biochimici (glicemie, profil lipidic, status vitaminic și mineral etc.) care sunt de regulă modificați și însoțesc creșterea patologică în greutate, iar nu în cele din urmă îmbunătățirea calității vieții. Scăderea ponderală reprezintă una dintre modalitățile de control ale intervenției medicale nutriționale, iar nu un obiectiv în sine.
Dacă dorești o intervenție nutrițională eficientă, individualizată, te invităm la noi la clinică. Împreună dorim să constituim un etalon în educația nutrițională pentru o comunitate sănătoasă și conștientă privind alegerile alimentare. Îți oferim:
- O abordare multidisciplinară managementului greutății, cât și tratamentul oricărei afecțiuni cu indicație medicală nutrițională, fie că este vorba de gută, diabet, hipertensiune, dislipidemie (ex: colesterol și/sau trigliceride peste limitele superioare), boli renale, afecțiuni digestive, anemii, cancer, boli endocrine și altele;Integritate, etică și transparență, confidențialitate;
- Soluții reale, fără a sacrifica sănătatea sau plăcerea de a mânca;
- Rezultate sustenabile pe termen lung, fără a pune în pericol sănătatea ta imediată și viitoare.
Diabetul și sănătatea mintală
Diabetul și sănătatea mintalăPersoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 prezintă un risc semnificativ mai crescut de a dezvolta simptome depresive, anxietate și tulburări de comportament alimentar, comparativ cu populația generală. Comorbiditățile din sfera...
Pachețelul cu sănătate – ce le punem în pachețel școlarilor?
Pachețelul cu sănătate - Ce le punem copiilor în pachețel la școală?Pachețelul la școală joacă un rol esențial pentru susținerea performanțelor academice și a statusului nutrițional. Deoarece sfaturi tot am mai dat, anul acesta am ales să dezbatem un subiect mai...
Remisia diabetului. Terapia nutrițională la adulții cu diabet zaharat de tip 2
Remisia diabetului. Terapia nutrițională la adulții cu diabet zaharat de tip 2Circa 90% dintre diagnosticele de diabet zaharat de tip 2 sunt asociate stilului de viață deficitar, iar cea mai mare parte a cauzelor diabetului sunt modificabile, în mod particular dieta....
Cum alegi nutriționistul?
Cum alegi nutriționistul?Nutriționist, dietetician, food coach, health coach, consilier în nutriție, tehnician nutriționist etc. Pe cine alegi?Umanitatea a supraviețuit de-a lungul timpului beneficiind de o intuiție nutrițională surprinzătoare. Și totuși, de ce avem...
Sănătate în diferite forme și mărimi
Cultul dietelor evaluează valoarea umană în funcție de greutatea, mărimea sau forma corpului și judecă în mod negativ tot ceea ce nu se aliniază idealului de frumusețe. Această mentalitate este toxică indiferent de sex sau vârstă, însă cele mai afectate sunt femeile și în special adolescentele.
Cum recunoști o dietă „la modă”?
Dorința de a pierde cât mai rapid și fără efort în greutate a avut drept consecință apariția multor așa-zise diete „la modă” care promit rezultate uimitoare, ușor de obținut și într-un timp foarte scurt.
Atitudinea față de obezitate sau cum putem fi noi parte din soluție
Impactul obezității se extinde dincolo de dimensiunea sa medicală și estetică. Persoanele care suferă de această patologie tind să fie în mod frecvent stigmatizate în societatea în care trăim…
Am crescut în greutate. Rețin apa?
Corpul uman este alcătuit în principal din apă, compoziția variind în funcție de sex și grupa de vârstă. Retenția hidrică face referire la acumularea de fluide în exces, cauzele fiind multiple.
Fructele, consumate pe stomacul gol sau după masă?
Fructele aduc un aport important de nutrienți benefici organismului, dar știm oare când și cum să le consumăm?
Află răspunsul specialiștilor noștri la marea dilemă privind consumul fructelor.
Ne permitem sa mâncăm pâine într-un program de scădere ponderala?
În topul motivațiilor deciziei de a scoate pâinea din consumul zilnic, par a fi predominante: „pâinea îngrașă” și „pâinea are gluten” – Noi însă preferăm să privim lucrurile în contextul unui stil de viață și nu la nivel simplist.
andrei@clinicadenutritie.ro