Sănătatea în diferite forme și mărimi

Cultul dietelor „la modă” a generat o epidemie de insatisfacție față de propriul corp, independent de interpretarea medicală a indicelui de masă corporală.

 

Cultul dietelor evaluează valoarea umană în funcție de greutatea corpului, mărimea sau forma lui și judecă în mod negativ tot ceea ce nu se aliniază idealului de frumusețe (iar nu de sănătate). Această mentalitate este toxică indiferent de sex sau vârstă, însă cele mai afectate rămân în continuare femeile și în special adolescentele.

 

Dietele „la modă” nu au legătură cu starea de sănătate. Ele îți promit transformea fizică uimitoare – vei fi mai suplă, și toate beneficiile emoționale – vei fi mai drăguță și implicit te vei simți mai fericită.

Din start acestea resping ideea de acceptare de sine și transmit că fericirea ta este direct proporțională cu numărul de kilograme pierdute urmând recomandările lor.

Deși stigmatizarea, discriminarea pe baza greutății corporale se aplică întregului spectru al greutății, supraponderea și obezitatea sunt cele mai vizate, în special datorită afecțiunilor și complicațiilor medicale care pot rezulta în lipsa intervenției de specialitate.

Citește mai multe despre dietele „la modă” aici.

Viața multor femei este redusă la repetate încercări de a se încadra într-un tipar rigid de frumusețe și perfecțiune, o continuă luptă pentru acceptare.

Acceptarea de sine și acceptarea de către membrii societății ale căror standarde sunt în contradicție cu fiziologia corpului sau patofiziologia bolii care este de fapt obezitatea.

Stigmatizarea pe bază de greutate constituie o adevărată problemă la nivel mondial. Nu doar că nu face parte din soluție, chiar intensifică problema.

Astfel persoanele expuse stigmatizării sunt predispuse în mod paradoxal supraalimentației, cresc consumul de alimente, prezintă episoade de mâncat compulsiv, adesea evită realizarea activităților fizice, în special cele de grup, ceea ce conduce la creșterea în greutate, instalarea tulburărilor de alimentație etc., prin internalizarea prejudecăților legate de greutate corporală.

Fără a înțelege complexitatea obezității, privind din exterior, cu superficialitate, ea apare ca un deficit de voință, asociat unui exces de mâncare.

Obezitatea este însă consecința unei lupte lungi și dureroase cu acele kilograme, a numeroase „cure”, eșecuri, frustrări.

Este efectul dezinformării în masă prin popularizarea unor diete aberante menite să eșueze pe termen lung și să crească riscul recâștigului ponderal, cu sechele asupra metabolismului

Este rezultatul inadaptării unor mecanisme ancestrale de supraviețuire care nu s-au aliniat mediului obezogen, ce ne încurajează să consumăm mai mult decât avem nevoie, mai des, la orice oră din zi sau din noapte, la industria alimentară ostilă ce perturbă accesul la hrană de calitate, nutritivă.

Corpul meu m-a decepționat, a abandonat lupta cu kilogramele în plus, în ciuda eforturilor mele de a scădea în greutate!

Și totuși, responsabilitatea este de cele mai multe ori atribuită aproape exclusiv individului.

În concluzie,

vă invităm să exersăm împreună înțelegerea, empatia, dar mai ales acceptarea.

Să eliminăm această povară a obezității. Este timpul pentru o schimbare de paradigmă și să ne concentrăm pe educație nutrițională și optimizarea alimentației, a stilului de viață.

Indiferent de greutatea corpului, mărimea sau forma lui, nevoia noastră cea mai importantă este cea de a fi sănătoși.

Să ne iubim pe noi, să acceptăm persoanele din jurul nostru fără a le judeca, iar ceea ce putem schimba la noi sau în viața noastră pentru a atinge idealul se sănătate fizică, psiho-emoțională și socială, să facem.

Cum mâncăm de Paște când suntem în izolare?

Cum mâncăm de Paște când suntem în izolare?

Cum mâncăm de Paște când suntem în izolare?În acest an sărbătorile pascale vor fi diferite, în mod cert, dar e important să luăm decizii înțelepte în zilele care urmează pentru a ne asigura că vom rămâne sănătoși, să ne bucurăm de prezența celor dragi atunci când...

citește mai mult
Diabetul și sănătatea mintală

Diabetul și sănătatea mintală

Diabetul și sănătatea mintalăPersoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 prezintă un risc semnificativ mai crescut de a dezvolta simptome depresive, anxietate și tulburări de comportament alimentar, comparativ cu populația generală. Comorbiditățile din sfera...

citește mai mult
Email

posta@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter

Dorești să fii informat când avem articole noi de nutriție?

Lasa-ti mai jos detaliile solicitate si vei primi de la noi email cand publicam articole noi:

Datele oferite în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru a-ți comunica atunci cand apare un articol nou in blogul nostru de nutritie.

10 + 12 =