Fructele, îngrașă sau nu?

Fructele sunt vedetele controversate ale verii. Știm oare cum să le consumăm pentru a nu crește în greutate?

Deoarece fructele sunt cele mai bogate în fructoză, au fost pe nedrept considerate responsabile pentru kilogramele în plus. În special pentru grăsimea din abdomen. Dar lucrurile nu sunt chiar așa de simple:

1. Niciun aliment izolat nu produce creștere în greutate, ci excesul caloric. Consensul științific ne spune însă că este puțin probabil să apară exces de grăsime din cauza fructozei care se găsește în mod natural în alimentele neprocesate din dietă, consumate moderat și variat. Mai ales fructoza din fructele proaspete, integrale.

2. Studiile existente generalizează rezultatele obținute pe modele animale cu obezitate sau cele realizate pe oameni, dar care au primit intenționat doze excesive de fructoza tocmai cu scopul de a studia efectele ei în organism. Doar că nu trăim într-un laborator și noi mâncăm mai mult decât fructoză sau fructe.

În concluzie, „doza face otrava”. În cadrul unei alimentații echilibrate, adaptate necesarului caloric și gradului de activitate fizică, fuctoza care provine din fructe proaspete este utilizată eficient de către ficat pentru a produce energie.

Dacă depășim porțiile recomandate de fructe și se suplimentează cu alte surse procesate, în special sucurile din comerț sau fresh-urile de fructe, atunci excesul poate fi transformat în grăsime care se depune preponderent în ficat și în abdomen (grăsime viscerală).

E complicat, doar e știință! Dar cu măsură putem mânca azi fructe, fără a dăuna siluetei de mâine.

MIT: Metabolismul poate fi accelerat prin dietă

MIT: Metabolismul poate fi accelerat prin dietă

Metabolismul poate fi accelerat prin dietă?Cu toții am auzit de ananasul și alte alimente care ar putea intensifica „topirea grăsimii” și accelerează astfel metabolismul. Sunt însă aceste promisiuni prea frumoase să fie adevărate?  Ne place tot ce este exotic....

citește mai mult
Cum mâncăm de Paște când suntem în izolare?

Cum mâncăm de Paște când suntem în izolare?

Cum mâncăm de Paște când suntem în izolare?În acest an sărbătorile pascale vor fi diferite, în mod cert, dar e important să luăm decizii înțelepte în zilele care urmează pentru a ne asigura că vom rămâne sănătoși, să ne bucurăm de prezența celor dragi atunci când...

citește mai mult
Email

andrei@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter

Dorești să fii informat când avem articole noi de nutriție?

Lasa-ti mai jos detaliile solicitate si vei primi de la noi email cand publicam articole noi:

Datele oferite în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru a-ți comunica atunci cand apare un articol nou in blogul nostru de nutritie.

13 + 15 =