Fructele, consumate pe stomacul gol sau după masă?

Fructele aduc un aport important de nutrienți benefici organismului, dar știm oare când și cum să le consumăm?

Nutriția modernă vine la pachet cu o gama variată de mituri, printre care și acela conform căruia fructele trebuie consumate pe stomacul gol și individual de alte grupe alimentare.

Teoria care stă la baza acestui mit presupune că digestia fructelor ar putea fi împiedicată sau încetinită dacă sunt prezente și alte alimente în stomac. Stagnarea acestora în stomac ar conduce la fermentare, iar fermentarea la simptome precum: balonare, flatulență, creștere în greutate și de asemenea, la o absorbție inadecvată a vitaminelor și mineralelor. TOTAL FALS!

Mitul a luat naștere odată cu dietele disociate, care promovează consumul individual de nutrienți și grupe alimentare. Aspectul pe care nu l-au luat în considerare aceste diete este procesul natural al organismului de digestie a principiilor alimentare, indiferent dacă sunt consumate individual sau în diferite combinații.  

În primul rând, foarte puține alimente conțin în mod exclusiv un singur tip de principiu nutritiv: carbohidrați, proteine sau grăsimi.

În cel de-al dilea rând, corpul produce enzime digestive care permit digestia concomitentă a acestor principii (proteine, lipide, glucide).

De asemenea, unele principii nutritive se absorb mai bine în prezența altor alimente, cum este cazul fierului. Fierul se absoarbe mult mai bine în prezența fructelor și vegetalelor bogate în vitamina C.

În plus, mediul acid al stomacului face supraviețuirea microorganismelor imposibilă, așadar fermentația nu poate avea loc.

În realitate, nu există dovezi științifice care să confirme acest mit. Disconfortul abdominal caracterizat de balonare, flatuleță, creștere ponderală, prezente la unele persoane dupa consumul de fructe în asociere cu alte grupe de alimente, pot fi generate de o serie de factori cum ar fi: lipsa fibrelor din dietă, consumul inadecvat de apă, consumul excesiv de fructe dupa o masa copioasă etc.

În concluzie, consumul fructelor pe stomacul gol nu reprezintă o regulă general valabilă. Totul ține de toleranța individuală.

Cât timp consumul de fructe nu iți provoacă un disconfort gastric, nu este important când le consumi sau cu ce anume le asociezi. În schimb trebuie să te limitezi la cele 1-2 porții de fructe proaspete pe zi, recomandate de ghidurile pentru alimentația sănătoasă.

Cum recunoști o dietă „la modă”?

Dorința de a pierde cât mai rapid și fără efort în greutate a avut drept consecință apariția multor așa-zise diete „la modă” care promit rezultate uimitoare, ușor de obținut și într-un timp foarte scurt.

citește mai mult

Am crescut în greutate. Rețin apa?

Corpul uman este alcătuit în principal din apă, compoziția variind în funcție de sex și grupa de vârstă. Retenția hidrică face referire la acumularea de fluide în exces, cauzele fiind multiple.

citește mai mult

Mâncăm sau nu după ora 18?

O metodă abordată de mulți dintre cei care doresc să scadă în greutate este această înfometare dupa ora 18.
Oare o fi atat de usor? Omiterea cinei poate fi o soluție pe termen lung?

citește mai mult
Email

andrei@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter

Ți-a plăcut articolul?

Dă share prietenilor tăi: