Cartofii, îngrașă sau nu?

Am crescut mâncând cartofi și acum, la maturitate, îi evităm pentru că, așa cum <<se știe>>, acest tubercul buclucaș îngrașă. Sau..

Cartofii au fost (și sunt) îndelung demonizați pentru efectele negative asupra greutății corporale. Ce-i drept, constant creșterea în greutate a fost atribuită unor alimente specifice. Pastele, orezul, fructele în general, toate au trecut prin filtrul persoanelor veșnic la dietă. Dar adevărul este undeva la mijloc.

În nutriție sunt multe nuanțe de gri și aproape totul se reduce la context:

Cum consumi un aliment? Cât de des? În ce cantitate? Cu ce îl asociezi? Cât dormi? Faci suficientă mișcare? Consumi alcool sau băuturi îndulcite cu zahăr? Câte mese ai într-o zi?

Având atât de multe necunoscute, este dificil să stabilești, negru pe alb, ce anume duce la excesul ponderal.

Creșterea în greutate este una progresivă, de-a lungul anilor, încât este imposibil să identificăm o cauză într-un singur aliment, ci mai probabil într-un tipar alimentar și stil de viață care întrunește mai mulți factori ce favorizează formarea depozitelor de grăsime.

De exemplu,

  • 100 g cartofi fierți au 86 kcalorii
  • 100 g cartofi copți au 93 kcalorii
  • 100 g cartofi prăjiți au 196 kcalorii, diferența provenind din uleiul absorbit
  • 100 g chips-uri de cartofi au 532 kcalorii, reprezentând o formă hiperprocesată de consum a cartofilor.

Rolul nostru, ca specialiști în nutriție, este să restabilim reputația alimentelor ce au avut de suferit ca urmare al cultului dietelor. În acest caz, cartofii.

  • Cartofii sunt foarte nutritivi și pot fi incluși în alimentație ca parte a unei diete sănătoase, copți sau fierți și în cantități rezonabile.
  • Ei reprezintă o sursă excelentă de mulți nutrienți, inclusiv potasiu, vitamina C și fibre.
  • Pentru că sunt foarte bogați în carbohidrați complecși, sunt mai sățioși și „țin de foame”, astfel nu veți fi tentați să mai ciugulim până la următoarea masă.

În concluzie, cartofii pot fi parte din soluție atunci când urmărim scăderea sau menținerea greutății. Contează CÂT, CUM și CÂND alegem să îi integrăm în alimentația noastră.

Atunci când ne regândim dieta, ar trebui să acționăm precum un creion, nu ca o radieră.

Ce putem adăuga (legume, leguminoase, fructe etc.), în loc să eliminăm alimente?

Dietele detox. The good, the bad & the ugly

Dietele detox. The good, the bad & the ugly

Dietele detox. The good, the bad & the uglyDetoxifierea sau dietele detox sunt soluții populare, cu un public din ce în ce mai numeros, care promit eliminarea toxinelor din organism, redobândirea sănătății și chiar pierderea în greutate. E frumos! Oare e și...

citește mai mult
MIT: Metabolismul poate fi accelerat prin dietă

MIT: Metabolismul poate fi accelerat prin dietă

Metabolismul poate fi accelerat prin dietă?Cu toții am auzit de ananasul și alte alimente care ar putea intensifica „topirea grăsimii” și accelerează astfel metabolismul. Sunt însă aceste promisiuni prea frumoase să fie adevărate?  Ne place tot ce este exotic....

citește mai mult
Fructele, îngrașă sau nu?

Fructele, îngrașă sau nu?

Fructele, îngrașă sau nu?Fructele sunt vedetele controversate ale verii. Știm oare cum să le consumăm pentru a nu crește în greutate?Deoarece fructele sunt cele mai bogate în fructoză, au fost pe nedrept considerate responsabile pentru kilogramele în plus. În special...

citește mai mult
Email

andrei@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter

Dorești să fii informat când avem articole noi de nutriție?

Lasa-ti mai jos detaliile solicitate si vei primi de la noi email cand publicam articole noi:

Datele oferite în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru a-ți comunica atunci cand apare un articol nou in blogul nostru de nutritie.

3 + 2 =