mișcare și sănătate

Ce mănânci după sport? Cât mănânci după sport?

Faci sport în primele săptămâni de dietă?

Activitatea fizică este o componentă importantă a unui stil de viață sănătos. Cu toate acestea, în zilele noastre procentul persoanelor care duc o viață activă este tot mai redus. Viața cotidiană, tehnologia, lipsa de timp, ne îndepărtează de dorința de a ne mișca în aer liber și de a face orice tip de mișcare.

Rolul activității fizice este unul important, însă, fără o intervenție corectă pe partea de alimentație, șansele de a modifica cifra de pe cântar și sau a scădea în greutate sunt foarte mici.

Ce și cât mănânci după sport?

Trebuie subliniat faptul că masa după antrenament este deosebit de importantă și nu trebuie evitată nici atunci când vă antrenați seara. Pentru a înțelege modul cum o dietă adecvată poate completa efectul exercițiilor, este important să înțelegeți mai întâi ce se întâmplă în organism după ce ați terminat activitatea fizică.

În timpul exercițiilor fizice, mușchii utilizează rezervele de glicogen ca sursă de energie. De asemenea, în timpul antrenamentului se degradează și se descompun și anumite proteine din mușchi, iar aceștia au nevoie de refacere. Prin urmare, după antrenament, organismul trebuie să completeze rezervele de glicogen și să refacă proteinele din mușchi.

Concret, mesele consumate înainte și după antrenament ar trebui să conțină proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați în proporții diferite. În funcție de tipul de activitate fizică pe care îl efectuați veti consuma o cantitate diferită de carbohidrați.

De exemplu, sporturile de anduranță epuizează mai mult glicogen din organism decât antrenamentul de rezistență. Cu toate acestea, este important să asociați carbohidrații împreună cu proteinele, deoarece această combinație produce o refacere optimă și rapidă a glicogenului.

Sursele de carbohidrați sunt reprezentate de pâine, fulgi de ovăz, paste, cartofi, orez, fasole boabe, naut, mazăre iar printre sursele de proteine și grăsimi regăsim oul, brânză, peștele, carne de pui, vită porc și organe. Raportul recomandat este de 2:1 (carbohidrați: proteine), în special în cazul sportivilor care se antrenează zilnic sau pentru perioade lungi de timp deoarece consumul energetic poate crește de 5-6 ori față de nivelul de repaus.

Faci sport în primele săptămâni de dietă?

Odată cu modificările aduse în alimentație, încorporarea activității fizice în rutina ta zilnică este foarte importantă. In procesul de scădere în greutate alimentația are o mare contribuție, iar sportul și odihna completază și scurtează drumul până la obiectivul stabilit.

De ce este important să asociezi alimentatia cu exercițiile fizice?

Pentru că te ajută pe plan fizic prin îmbunătățirea compoziției corporale și pe plan emoțional prin creșterea încrederii în sine. Trebuie amintit și faptul că o masă musculară mai bine dezvoltată contribuie la scăderea masei de grăsime și la menținerea unei greutăți optime. Iar aceasta se datorează faptului ca masa musculară folosește semnificativ mai multe calorii în repaos și accelerează metabolismul.

Secretul pentru un organism echilibrat constă în descoperirea raportului ideal pentru tine între alimentație, mișcare și odihnă.

Autor:

Ștefan Flore – Nutriționist-dietetician, Educator în diabet acreditat de Federația Internațională de Diabet

Accesarea serviciilor medicale se face cu programare prealabilă la numărul de telefon 0755 070 138 sau online:

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiu fizic

Nutriția înainte, în timpul și după exercițiul fizic influențează semnificativ performanțele sportivului. Dieta adecvată va optimiza antrenamentul și va ajuta în perioada de recuperare. Contrar mitului „poți mânca oricât, atât timp cât faci sport” organismul are cerințe specifice în funcție de perioada zilei, de tipul și intensitatea efortului fizic, dar și de antrenament.

citește mai mult
Fenomenul de suprasolicitare

Fenomenul de suprasolicitare

Alimentația, odihna și sportul completează tabloul unui stil de viață sănătos, fiind necesar să menținem un echilibru între acestea pentru a putea obține maximul de beneficii. Este bine cunoscut faptul că alimentația echilibrată și activitatea fizică contribuie la îmbunățirea/menținerea stării de sănătate (fizică și psihică), menținerea unei greutăți corporale optime, reducerea riscurilor cardiovasculare, iar la finalul zilei, odihna, implicit somnul, este funcția esențială…

citește mai mult
Email

posta@clinicadenutritie.ro

tel. programări
0755.070.138
adresa
Iași, Șos. Păcurari nr. 70, Parter